AMSTERDAM – Alle gebruikers van Facebook zijn genomineerd voor een Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschender van het afgelopen jaar. Facebookers zouden massaal de privacy van hun vrienden schenden.

Verder zijn ABN Amro, TNO, de ov-chipkaart, de Belastingdienst, de Nederlandse Zorgautoriteit, het Openbaar Ministerie en het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid genomineerd.

Ook onderzoeken naar een permanente internettap en het registreren van automobilisten behoren tot de genomineerden. Evenals Ivo Opstelten, de minister van Justitie en Veiligheid, en de Haarlemse wethouder Rob van Doorn.

Alle genomineerden hebben volgens de organisatie op grove wijze privacy geschonden. Op 9 maart beoordeelt een deskundige jury welke genomineerde er met de twijfelachtige prijs vandoor gaat.

Facebook

Rondom privacy op Facebook heerst al jaren controverse omdat applicaties op de netwerksite en ook Facebook zelf informatie door zou sturen naar derden. De gebruikers zouden zich schuldig maken aan het schenden van de privacy van vrienden omdat ook informatie van contacten kan worden achterhaald door bijvoorbeeld adverteerders.

Bekijk hier de volledige lijst genomineerden en de motivatie om deze bedrijven, organisaties, personen of onderzoeken te nomineren.

Guusje ter Horst

In 2010 won PvdA-minister Guusje ter Horst de Big Brother Award wegens een 'gevaarlijk gebrek aan nuance' tijdens het privacydebat.