AMSTERDAM – Het gebruik van een mobiele telefoon verhoogt de activiteit in het deel van de hersenen dat dicht bij het toestel aanwezig is.

Dat blijkt uit onderzoek van de National Institutes of Health in Bethesda, waarover het wetenschappelijk tijdschrift JAMA binnenkort zal berichten.

Wetenschappers bevestigden bij 47 proefpersonen een telefoon tegen elk oor. Eén van de telefoons werd vervolgens 50 minuten aangezet terwijl de andere niet geactiveerd werd.

Significant

Na 50 minuten was er volgens de wetenschappers een significant verschil in hersenactiviteit te zien in het deel dicht bij de ingeschakelde telefoon. Op de totale hersenactiviteit heeft een mobiele telefoon geen invloed.

De hersenactiviteit werd door de onderzoekers gemeten aan de hand van het energieverbruik van hersencellen. Dit energieverbruik werd gemeten met een speciale vloeistof. De hersencellen van de personen die een actieve telefoon aan hun oor hadden gehad, bleken 7 procent meer energie te verbruiken.

Orbitofrontale cortex

De hogere activiteit werd gevonden in de orbitofrontale cortex. Dat is het onderdeel van de prefrontale cortex dat net achter de oogkassen gelegen is. Wat de gevolgen van de verhoogde activiteit zijn, is nog niet bekend.