AMSTERDAM – De Amerikaanse markttoezichthouder FTC gaat applicaties in de App Store onder de loep nemen omdat kinderen grote bedragen uitgeven binnen deze apps zonder het door te hebben.

Dat schrijft de Washington Post op basis van een brief van FTC.

Onlangs ontstond controverse rondom het iPhonespel Smurfs’ Village van Capcom. Het is in de applicatie zeer gemakkelijk om dure objecten in het spel te kopen. Vorig jaar werd een melding aan het spel toegevoegd die spelers waarschuwt voor ze een aankoop doen, maar Apple ontvangt nog regelmatig klachten.

Anonieme bronnen meldden vorige week dat Apple de ontwikkelaars van het spel streng zou hebben toegesproken, maar FTC wil de zaak alsnog goed in de gaten houden.

Reden tot zorg

“De aankopen binnen sommige applicaties voor iPhones, iPads en iPods, zijn reden tot zorg. Sommige consumenten, vooral kinderen, lijken de gevolgen van deze aankopen niet te begrijpen”, aldus Jon Leibowitz van FTC in een brief naar belangenverenigingen.

“We begrijpen de zorgen en we verzekeren u dat we de situatie nauwlettend in de gaten zullen houden.” Een woordvoerder van FTC bevestigt het bestaan van de brief, maar wilde verder niet op de zaak ingaan. Ook Apple was niet meteen bereikbaar voor commentaar.