LEUSDEN - Legaal gecodeerde informatie van criminelen en producenten en verzamelaars van kinderporno is voor de politie niet te kraken.

Dat leidt tot serieuze problemen in de opsporing en vervolging van deze mensen, constateert Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

''We kunnen niet in hun systemen", verduidelijkt hij. ''Als een verdachte weigert mee te werken, kun je bijna niets. Dan is het onmogelijk om goede opsporing te doen. De omvang van het probleem is ernstig en groot. Want niet alleen in Nederland speelt het, maar in de hele wereld."

Volkomen legaal

De versleutelsoftware is tot op heden volkomen legaal. Van de Kamp vindt dat de Nederlandse regering zich sterk moet gaan maken voor internationale regelgeving.

Die zou de producenten van dergelijke software in belangrijke onderzoeken moeten dwingen mee te helpen met het ontcijferen van de criminele informatie.

Geluk

''In het onderzoek naar de Amsterdamse zedenzaak hebben we het geluk gehad dat de hoofdverdachte meewerkt aan het onderzoek en de wachtwoorden heeft gegeven. Maar dat is natuurlijk lang niet in alle onderzoeken het geval", weet Van de Kamp.

''Er moet hier echt snel iets aan gebeuren. Anders gaat menig crimineel zijn straf ontlopen", verwacht de ACP-voorman.