AMSTERDAM - Er komt een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat Nederland beter moet beschermen tegen cyberaanvallen.

Dat staat in de Nationale Cyber Security Strategie de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de bewindsman is een gezamenlijke aanpak van overheid en bedrijfsleven noodzakelijk om het groeiende internationale probleem van computercriminaliteit aan te pakken. Daarom wordt er ook een zogeheten Cyber Security Raad opgericht waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn.

2012

In het NCSC wordt alle dreigingsinformatie, kennis en expertise uitgewisseld. Hierdoor ontstaat één adres voor alles wat met cybercriminaliteit te maken heeft. Het centrum moet 1 januari volgend jaar in bedrijf zijn.

Ook bij de politie wordt meer capaciteit vrijgemaakt om cybercriminaliteit aan te pakken. Het kabinet had in het regeerakkoord al aangekondigd er een 'integrale aanpak' van cybercrime zou komen.

Het team hightech crime is van plan het aantal onderzoeken te verviervoudigen. Daarbij gaat het om grote zaken die zo ingewikkeld zijn dat er veel politiemensen nodig zijn om ze op te lossen.