AMSTERDAM – Stichting Brein heeft zonder gerechtelijk bevel servers in beslaggenomen bij een hostingprovider. VVD-Kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Van der Steur eisen opheldering.

Dat blijkt uit Kamervragen die door de twee zijn ingediend.

Stichting Brein haalde in januari de website Swan uit de lucht en nam de servers in beslag. Op deze servers stond volgens Brein meer dan 220 Terabyte aan films, series, games en muziek.

Eigendom

Hostingprovider Worldstream gaf de servers zelf mee aan Brein, zonder dat de stichting daar een gerechtelijk bevel voor had. De servers zijn echter eigendom van een hostingprovider uit Zuid-Amerika en dat bedrijf heeft geen toestemming gegeven de servers mee te nemen.

Alejandra Transporte, de Zuid-Amerikaanse hostingprovider, kwam er naar eigen zeggen achter dat de servers mee waren genomen toen deze plotseling niet meer te bereiken waren. Het bedrijf laat weten geen kennis te hebben van wat er precies allemaal op de servers staat.

Privé- en zakelijke content

Hennis-Plasschaert en Van der Steur maken zich onder meer zorgen over privé- en zakelijke administratie van Alejandra Transporte en alle content die voor derden op de servers stond.

De hostingprovider heeft de servers inmiddels door een deurwaarder bij Brein laten ophalen. Brein laat aan Tweakers.net weten: “We hebben ze in beslaggenomen op basis van de auteurswet. We hadden geen aanwijzingen dat er iets anders op de servers stond dan auteursrechtschendende content.”

Bevoegdheid

De VVD-Kamerleden willen van de minister van Veiligheid en Justitie weten of Stichting Brein bevoegd is om op basis van de auteurswet zonder gerechtelijk bevel servers in beslag te nemen. Als dat niet het geval is willen de twee Kamerleden weten welke maatregelen er genomen zullen worden.

De servers staan nu bij een gerechtsdeurwaarder en volgens Brein is teruggave ‘bespreekbaar’, maar dan is een regeling noodzakelijk. Ook laat de stichting weten de uitspraken van de advocaat van het Zuid-Amerikaanse bedrijf ‘ongefundeerd en onjuist’ te vinden.