AMSTERDAM - Via een site van de Postcodeloterij waren de afgelopen dagen persoonsgegevens van deelnemers te achterhalen. Deelnemers kregen onlangs een 'gelukscode' opgestuurd die ze konden uitproberen op gelukscodes.nl.

Door lukraak een andere code in te vullen kwamen de adresgegevens van andere deelnemers tevoorschijn, bevestigt een woordvoerder van de Postcodeloterij na een bericht hierover in de Volkskrant.

De fout werd ontdekt door de Rotterdammer Martin Ackermans. Hij is geen whizzkid, maar een handelaar in tweedehands boekenkasten.

Hij vulde donderdag per ongeluk een verkeerde code in en kreeg zo het telefoonnummer, adres en mailadres van een andere deelnemer op zijn scherm.

Ackermans probeerde nog wat nummers en kreeg zo meer gegevens op zijn scherm. Hij meldde dit op een blog.

Bits of Freedom

De organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor privacy op het internet, wijst er in de krant op dat dit soort lekken steeds vaker voorkomt. Een van de risico's is dat de gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven. Bijvoorbeeld aan andere loterijen.

Ook kunnen oplichters met de gegevens aan de haal. Soms worden abonnementen afgesloten op naam van iemand anders. "Maar er zijn ook mensen die ineens merken dat ze een vorkheftruck hebben besteld, waarvoor ze moeten betalen. Wij horen heel vaak over spookafschrijvingen. En de bewijslast ligt altijd bij mensen zelf."

Aangepast

 

"Vorige week belden heel veel mensen ons omdat ze hun gelukscode niet konden invullen", zegt een woordvoerder. Daarom werd de site aangepast.

"We wisten dat het zo mogelijk was om gegevens van anderen te zien, maar iedereen vult in principe toch zijn eigen code in? Wij hebben verder geen klachten gehad. En de meeste gegevens zijn ook te vinden in de telefoongids."

Toegezegd

De Postcodeloterij had toegezegd de gegevens vrijdag nog onbereikbaar te maken. Zondag was dat volgens de krant echter nog niet gebeurd.

De woordvoerder zegt dat de gegevens door een foutje in het systeem per ongeluk terug waren gekomen. Inmiddels zijn de gegevens echt verwijderd.

Beeld

De Postcodeloterij 'betreurt' dat het beeld is ontstaan dat het bedrijf nonchalant met de gegevens omgaat. "Wij vinden dit echt heel vervelend en nemen dit enorm serieus. Het zal niet nog eens gebeuren."

PvdA

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemt het niet meer van deze tijd dat de Postcodeloterij hiermee ongestraft kan wegkomen.

Hij zegt stomverbaasd te zijn dat de gegevens willens en wetens online zijn gezet. Daarmee overtreedt de Postcodeloterij volgens hem de Wet bescherming persoonsgegevens.

Dwangsom

Het College bescherming persoonsgegevens kan de dader een dwangsom opleggen zolang de gegevens blijven staan. Als de dader de gegevens meteen weghaalt, blijft een sanctie echter uit. "Dat vind ik niet meer van deze tijd", zegt Van Dam.

"Bescherming van privacy hoort zwaarder te wegen en wie moedwillig persoonsgegevens op straat gooit, verdient straf."