AMSTERDAM – Het Nederlandse internetplatform FTD gaat niet in hoger beroep tegen Stichting Brein en zal alle activiteiten op 1 maart staken.

Dat maakt FTD bekend tegenover Tweakers.net.

Vorige week bepaalde de rechtbank in Haarlem dat FTD geen illegale bestanden openbaar maakt, maar de site toch onrechtmatig handelt door structureel en stelselmatig een internetforum te exploiteren dat het illegaal uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal faciliteert en stimuleert.

De rechtbank oordeelde dat FTD alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd werk moet verwijderen.

Geen hoger beroep

De organisatie ziet geen mogelijkheid om in beroep te gaan. “FTD wordt opgedoekt”, aldus Arnoud Engelfriet, de ict-jurist die de organisatie adviseerde in de zaak. Engelfriet heeft weinig vertrouwen dat de rechter in hoger beroep anders zal oordelen.

Bovendien duurt een dergelijke procedure anderhalf tot twee jaar en zal de website tijdens die periode moeten stoppen met het verwijzen naar downloads.

Brein

Volgens Brein is FTD de grootste Nederlandse internetgemeenschap waar bijna een half miljoen gebruikers illegale bestanden kunnen vinden en downloaden.

De organisatie, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, stelt dat het internetforum een sleutelrol vervult in de gratis verspreiding van auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, televisieseries, games, digitale boeken en muziek.

Eyeworks

In november verloor FTD in hoger beroep een rechtszaak die filmproducent Eyeworks had aangespannen. Eyeworks had het internetforum aangeklaagd, omdat de site verwijzingen naar de film 'Komt een vrouw bij de dokter' aanbood.

Het gerechtshof oordeelde toen al dat FTD zelf geen auteursrechten schond, maar wel onrechtmatig handelde door het illegaal uploaden stelselmatig te stimuleren. FTD moest alle verwijzingen naar de film verwijderen.

Volg reacties op Twitter via NUlive.