PEKING - Een microblog in China dat helpt vermiste kinderen op te sporen, is in korte tijd uitgegroeid tot een sensatie.

Kort na de lancering eind januari heeft de website van hoogleraar Sociale Wetenschappen Yu Jianrong zes kinderen helpen terugvinden. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag.

De website op portal Sina.com verwierf grote bekendheid door de hereniging van een vader en zoon, die drie jaar geleden was ontvoerd. De beelden werden veelvuldig bekeken op internet.

Bedelende wezen

Het blog spoort burgers aan foto's te maken van bedelende kinderen en wezen, en die op de website te zetten. Yu lanceerde de campagne nadat een wanhopige ouder zijn hulp had gevraagd bij het zoeken naar zijn gekidnapte kind.

Sommige ouders van vermiste kinderen klagen over traagheid en desinteresse bij de politie. Inmiddels staan al 2500 afbeeldingen van kinderen op de site.

Campagne

De overheid liet weten dat er sinds april 2009 meer dan 9300 ontvoerde kinderen zijn gered. Vorig jaar begonnen de autoriteiten een campagne tegen mensenhandel.

Mede door de hulp van de bevolking lijken nu meer kinderen te worden opgespoord. Overigens stelt de politie dat de meeste bedelende kinderen in China niet ontvoerd zijn. Vaak bedelen kinderen samen met hun familie.

In China zijn websites als Twitter, Facebook en YouTube geblokkeerd. Sindsdien zijn meerdere Chinese klonen opgedoken die wel toegankelijk zijn voor de Chinezen.