AMSTERDAM – De meeste Amerikaanse internetters maken zich zorgen of hun privacy wel gewaarborgd is als ze gebruik maken van Facebook of Google.

Dit is in 70 procent van de Facebook- en in 52 procent van de Googlegebruikers het geval. Dit blijkt woensdag uit een onderzoek van de Amerikaanse krant USA Today.

De gebruikers vrezen daarnaast dat ze op het internet een computervirus zullen oplopen. Van de Facebookleden is 65 procent daar bang voor, terwijl 54 procent van de Googlegebruikers deze angst deelt.

Begrip

Volgens onderzoekers van de Stanford University toont het onderzoek aan dat consumenten niet volledig begrijpen met welke risico’s internetten gepaard gaan. Ook weten veel mensen niet wie er toegang heeft tot hun online data.

Op beide internetbedrijven is de afgelopen tijd veel kritiek geweest met hoe ze met de gegevens van hun gebruikers omgaan.

Rechtszaak

Zo loopt er in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen Google wegens het schenden van de privacy van gebruikers, omdat de zoekmachine  persoonlijke informatie en gegevens over de zoekopdrachten van zijn klanten  zou doorspelen aan derden.

Ook Facebook zou adresgegevens en telefoonnummers van hun gebruikers delen met derden.  De netwerksite heeft deze dienst na kritiek inmiddels tijdelijk offline gehaald.