AMSTERDAM – Het Aloysius College in Den Haag heeft de aangifte tegen Jamie, een leerling van de school, ingetrokken. Eerder deze week werd duidelijk dat de school de 16-jarige jongen beschuldigde van diefstal van persoonlijke informatie en foto’s van leerlingen.

Jamie gaf maandag tegenover NU.nl aan inderdaad een website te zijn gestart met foto’s van medeleerlingen. Bezoekers konden de foto’s een cijfer geven.

Heel even dreigde Jamie meer gegevens op de website te plaatsen, maar hij was dit naar eigen zeggen nooit serieus van plan. De website vulde hij met informatie die hij via het openbare netwerk van zijn school had verkregen.

Aandacht

Hij had de directie al eerder ingelicht over het lek in het netwerk, maar werd toen niet serieus genomen. Met de website wilde hij aandacht vragen voor de problemen op het netwerk. De website was slechts drie uur online.

Toch besloot de school aangifte te doen en het cyberteam van de politie Haaglanden werd ingeschakeld voor een onderzoek. Na de media-aandacht zijn Jamie en de directie nog eens om de tafel gaan zitten en heeft de school besloten de aangifte in te trekken.

Jamie en het Aloysius Collega gaan nu samen zorgen dat het lek wordt gedicht en zullen bovendien een online platform op richten om de communicatie tussen de school en leerlingen te verbeteren en problemen eerder op te sporen.

'Sportief'

“Het gesprek was uiterst positief”, zo laat Jamie weten aan NU.nl. “De directie was sportief genoeg om fouten te erkennen en kon de creatieve aanpak waarderen, ook al ging de voorkeur uit naar meteen melden.”

“De school heeft erkend dat de data die ik gebruikt heb van het openbare gedeelte kwam en ik dus niet ingebroken heb in het administratiesysteem”, besluit de 16-jarige scholier.

Reactie college

Martin Duivenvoorden, rector van het Aloysius College, laat daarnaast weten: “We nemen de melding van Jamie zeer serieus en betreuren dat dit eerder niet gebeurd is. Dat moeten we intern uitzoeken.”

“Leerlingen met goed intenties zoals Jamie moet je niet bestraffen en alle beschuldigingen zijn dan ook ingetrokken.” Duivenvoorden wil daar nog wel aan toe voegen dat hoe serieus het lek ook genomen wordt, de school niet de illusie heeft dat het 100 procent waterdicht kan zijn: “Als mensen in staat zijn de ov-chipkaart te hacken, kunnen ze dat met ons netwerk ook.”