AMSTERDAM – Huisartsen en medisch specialisten voelen niets voor het wetsvoorstel van de SP om de persoonsgegevens van alle door tuchtcolleges opgelegde maatregelen openbaar te maken. Dit voorstel wordt woensdag besproken in de Tweede Kamer.

Dit blijkt uit een opiniepeiling onder 700 huisartsen en medisch specialisten, uitgevoerd door de VvAA, een ledenorganisatie voor zorgprofessionals.

Sinds 2009 zijn uitspraken van tuchtrechters openbaar in te zien op een overheidswebsite, maar de persoonsgegevens van de medisch specialist worden daarbij bij lichtere maatregelen zoals een waarschuwing, berisping of geldboete afgeschermd.

Alleen bij een schorsing of een beroepsuitoefingsverbod zijn de gegevens van de medisch specialist nu openbaar, maar hier moet volgens de SP verandering in komen. Tijdens een uitzending van het televisieprogramma Ombudsman in 2010 bleek dat door steun van GroenLinks, PvdA en VVD er een meerderheid in de Tweede Kamer is die dit voorstel ondersteunt.

Onrust

Volgens de beroepsgroep zelf zullen deze maatregelen echter leiden tot onnodige onrust bij patiënten. Een meerderheid is bang dat de betreffende artsen door publicatie hun hele carrière gestigmatiseerd zullen worden. “De openbare registratie zorgt voor een onnodige angstcultuur”, zo reageert een woordvoerster van de VvAA.

“De gemiddelde patiënt zal onjuiste conclusies verbinden aan een opgelegde maatregel, zelfs als de motivering van het tuchtcollege hieraan toegevoegd wordt.”

Ook de landelijke artsenfederatie KNMG voelt niets voor de wetswijziging. De maatregel zou een vertekend beeld over goede en minder goede artsen scheppen. "Een levenslange aantekening in het BIG-register is voor artsen onevenredig belastend."