AMSTERDAM – De grote Europese mobiele providers Vodafone, Telefónica en France Telecom vrezen de dominante positie van Google en Apple op de mobiele markt.

Dat schrijft the Financial Times op basis van anonieme bronnen bij de providers.

Topmannen bij deze bedrijven zouden hopen dat Nokia, een grote speler op de markt ondanks substantieel verlies van het marktaandeel, niet kiest voor de besturingssystemen Android of iOS.

Nokia zit in een lastige situatie waar het bedrijf zich vrijdag uit hoopt te redden. Dan worden toekomstplannen aangekondigd die de positie van Nokia op de mobiele markt moeten versterken.

Besturingssysteem

Geruchten over het gebruik van een besturingssysteem van een derde partij waar Nokia nu nog het eigen Symbian gebruikt, doen al weken de ronde. Android is een kanshebber en ook Windows Phone 7 van Microsoft wordt genoemd.

De Europese providers hebben volgens the Financial Times een sterke voorkeur voor Windows Phone 7 of een verdere ontwikkeling van het systeem MeeGo van Nokia. Eén van deze twee keuzes zou veel beter zijn voor de concurrentie op de markt dan kiezen voor Android of iOS, aldus de bronnen.

De huidige CEO van Nokia, Stephen Elop, is afkomstig van Microsoft. Woensdag lekte een interne brief van Elop uit waarin hij het bedrijf een zinkend schip noemt. Hij geeft aan dat er vrijdag iets radicaals staat te gebeuren om Nokia te redden.