AMSTERDAM – Stephen Elop, de nieuwe CEO van Nokia, heeft het bedrijf in een brief naar alle medewerkers omschreven als een ‘zinkend schip’. Uit de brief wordt de ernst van de problemen bij Nokia duidelijk.

Elop werd in september aangesteld als eerste buitenlandse CEO bij de Finse telefoonmaker. De topman is afkomstig van Microsoft en moet het noodlijdende bedrijf redden. Nokia zag het marktaandeel de afgelopen jaren kelderen en verloor andere smartphone-makers uit het oog.

In de brief vergelijkt Elop zijn bedrijf met een ‘burning platform’, een zinkend schip. “De vraag is wat je doet als je op zo’n platform staat. Er is het verhaal van de man die dertig meter naar beneden de zee in sprong om zichzelf te redden.”

“Dat zou hij in normale omstandigheden nooit doen, maar hij moest een keuze maken. Voor die keuze staan wij nu ook”, zo schrijft Elop in de brief die in handen is van de Britse krant the Guardian.

Gedrag veranderen

“Dit zijn geen gewone tijden. We moeten nu kiezen hoe we ons gedrag gaan veranderen. Want dat er iets moet veranderen is zeker”, gaat de CEO verder.

In de brief probeert Elop uit te leggen welke signalen hij de afgelopen maanden heeft opgevangen en vertelt hij waar hij denkt dat de problemen van Nokia liggen. Het bedrijf komt er niet goed vanaf. Zo is Nokia te langzaam geweest, heeft het bedrijf zich op de verkeerde aspecten gericht en concurrentie niet serieus genomen.

Concurrentie

“Onze concurrenten hebben de brand op ons platform aan doen wakkeren, veel sneller dan wij verwacht hadden. Apple heeft de markt veranderd met een heel nieuwe soort smartphone en heeft daarmee heel veel ontwikkelaars naar een gesloten, maar krachtige omgeving weten te halen.”

Na Apple komt Elop op Android van Google: “In ongeveer twee jaar heeft Android een platform gecreëerd dat ontwikkelaars, providers en fabrikanten van hardware aantrekt. Slechts twee jaar is voorbijgegaan en afgelopen week heeft Android onze leidende positie op de wereldwijde markt overgenomen. Ongelofelijk.”

Ook wat betreft het inspelen op de iPhone van Apple is Elop niet tevreden. Hij is van mening dat Nokia, bijna vier jaar na de lancering van de eerste iPhone, nog steeds geen smartphone heeft weten te produceren die vergelijkbaar is met dat eerste toestel van Apple.

'Onbegrijpelijk'

“En wat gebeurde er bij Nokia toen onze concurrenten het vuur aanwakkerden? We raakten achterop, we misten de grote trends, we verloren tijd. We dachten dat we de juiste beslissingen namen, maar met de kennis van nu zien we dat we jaren achterlopen.”

Volgens de topman heeft Nokia op zich goede producten, maar worden deze te langzaam gelanceerd of ontwikkeld, waardoor Nokia bij elke lancering wéér achterloopt. “Echt onbegrijpelijk is dat we niet eens vechten met de juiste wapens”, schrijft Elop cryptisch.

“We denken nog steeds dat we moeten concurreren met hardware, met de toestellen. Onze concurrenten zijn daar allang overheen gestapt en concurreren met het apparaat, de ontwikkelaars, de applicaties; het hele platform.”

Aan onszelf te danken

“Ik denk dat we een groot deel van onze problemen aan onszelf te danken hebben. We hebben zelf olie over ons brandende platform gegooid. We hebben een gebrek gehad aan verantwoordelijkheid en leiderschap. We hebben fouten gemaakt en waren te langzaam.”

Vrijdag presenteert Nokia plannen om het bedrijf ‘te redden’. Volgens geruchten worden veel directieleden en topmannen verantwoordelijk voor noodlijdende afdelingen ontslagen en vervangen.

Onverwachte duik

Elop schrijft daarover niets concreets in zijn brief. Wel vertelt hij: “11 februari hebben we de kans om een onverwachte duik te nemen. Net als de man op het brandende platform. Het zal een dappere stap zijn in een onzekere toekomst, maar tegelijkertijd een geweldige kans.”