KPN verlaagt waardering UMTS-licentie

DEN HAAG - Het telecombedrijf KPN gaat volgend jaar 100 miljoen euro afwaarderen op de duurbetaalde UMTS-licentie in Nederland en Duitsland. Het jaar daarna bedraagt de afwaardering miljoen, zo meldde KPN woensdag tijdens een bijeenkomst met analisten en investeerders.

KPN Mobile gaat medio volgend jaar in Nederland beginnen met de uitrol van het UMTS-netwerk. In Duitsland zal dat via dochter E-Plus nog eerder gebeuren. Met UMTS is het mogelijk om met de mobiele telefoon onder meer te internetten en videoclips te downloaden en te bekijken.

Aanbieders

De licenties voor de nieuwe generatie mobiele telefonie in Nederland werden in 2000 voor in totaal 2,7 miljard euro gekocht door de gezamenlijke aanbieders van mobiele telefonie. Rond de verkoop van de licenties was een enorme hype ontstaan, omdat het als dé opvolger van het huidige GPRS-netwerk werd gezien. De hoge investeringen brachten KPN echter aan de rand van de afgrond.

De verwachtingen zijn inmiddels wat minder hooggespannen. De topman van E-Plus U. Bergheim zei in augustus van dit jaar een "traag begin" van de verkoop van UMTS-diensten te vrezen. KPN denkt de komende twee jaar vooral te groeien met vaste en mobiele breedbanddiensten, zo liet topman A. Scheepbouwer de analisten en investeerders weten. "De adoptie van geavanceerde diensten zoals ADSL en i-mode gaat in een hogere versnelling door", aldus de bestuursvoorzitter.

KPN

KPN liet al eerder weten voor het eind van dit jaar een miljoen i-mode toestellen te willen verkopen in Nederland, Duitsland en België. De i-mode toestellen worden gezien als de voorloper voor UMTS, omdat het mogelijk is om er (beperkt) mee te internetten en e-mailen. Ook kunnen foto's en korte filmpjes worden verzonden.

Tip de redactie