AMSTERDAM – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt de veranderingen in het beleid van Apple wat betreft de App Store en betalingen binnen applicaties scherp in de gaten.

Dat schrijft Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, aan de Tweede Kamer.

Verhagen gaat de verandering in de regels voor de App Store van Apple niet aanpakken. De minister vindt het te vroeg om conclusies te trekken. “De exacte plannen en consequenties zijn nog niet duidelijk.”

Er zijn volgens Verhagen nog geen klachten binnengekomen bij de NMa. Er is dan ook geen formeel Nederlands onderzoek gestart, maar de NMa heeft wel contact gehad met de Europese Commissie en mededingingsautoriteiten in andere lidstaten. In België is wel een onderzoek gestart.

Beleid verscherpt

Afgelopen week werd bekend dat Apple het beleid van de App Store wil verscherpen. Zo zouden aankopen van bijvoorbeeld tijdschriften en kranten binnen een applicatie via Apple moeten gaan. ENPA, de Europese belangenorganisatie voor uitgevers van tijdschriften en kranten, heeft geklaagd over plannen van Apple.

In de praktijk komt de situatie er op neer dat veel digitale versies van kranten op bijvoorbeeld de iPad nu nog gekocht kunnen worden via de uitgever. Bijvoorbeeld door gebruikers door te sturen naar de eigen website.

Opbrengst

De maker van de iPad en iPhone wil dat aankopen via Apple zelf gaan of dat op z’n minst de mogelijkheid geboden wordt. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat uitgevers een deel van de opbrengst moeten afstaan.

Een dergelijk systeem betekent volgens de uitgevers ook dat zij geen toegang meer hebben tot informatie van hun klanten. Ze beschikken bijvoorbeeld niet over (totale) verkoopcijfers. Bovendien zou het moeilijk worden prijzen aan te passen door de bemoeienis van Apple.

“Digitale edities van kranten en tijdschriften werken vaak samen met de papieren versies”, aldus Valdo Lehari, vicepresident bij ENPA. Hij meent dat deze samenwerking nu bemoeilijkt wordt.