AMSTERDAM – Op het Aloysius College in Den Haag is ophef ontstaan nadat een leerling een website startte met daarop foto’s van leerlingen die door bezoekers konden worden beoordeeld op uiterlijk. De website is inmiddels offline en de school heeft aangifte gedaan.

De schooldirectie stuurde 3 februari een brief naar de ouders van alle leerlingen waarin de persoon achter de website wordt omschreven als ‘hacker’ en zijn website als ‘illegaal’.

Het cyberteam van de politie Haaglanden is op de zaak gezet. Volgens de systeembeheerders van de middelbare school heeft de dader het administratiesysteem van de school gehackt en zo de gegevens achterhaald.

Openbaar

De jongen spreekt tegenover NU.nl alle beschuldigingen tegen. Zo zoekt de school op de verkeerde plek. De foto’s en andere gegevens zijn afkomstig van het openbare netwerk van de school waar de jongen vrij eenvoudig mapjes met gegevens vond. Via een speciale tool kon hij de gegevens aan elkaar koppelen.

Er is echter nooit een website of systeem gehackt en bovendien is op de website ac-vote.tk nooit een link gelegd tussen foto’s en namen of andere gegevens. De site is daarnaast slechts drie uur online geweest waarin de pagina 33.000 keer werd bekeken.

Melding

Wel dreigde de dader gegevens bekend te maken, maar was daar naar eigen zeggen nooit serieus over. De dag na de lancering van de website spoorde de 16-jarige zijn medeleerlingen aan de slechte beveiliging van de school bij de directie aan te kaarten.

Over de gebrekkige beveiliging had de jongen eerder al contact met het Aloysius College. Toen werd hij naar eigen zeggen niet serieus genomen. Na herhaaldelijk melden van een lek in het systeem, besloot de jongen ac-vote.tk op te richten om zo aandacht te krijgen.

Facebook

De website heeft opvallende overeenkomsten met de voorloper van netwerksite Facebook. Oprichter Mark Zuckerberg lanceerde eerst de website Facemash waarop studenten van zijn universiteit andere studenten konden beoordelen.

Het Aloysius College wilde niet reageren op de zaak.