AMSTERDAM – Activisten behorend tot de groep Anonymous hebben regeringswebsites in Egypte en Jemen aangevallen.

De website van de partij van de Egyptische president Hosni Mubarak werd eerder deze week al aangevallen en daarmee offline gehaald. Ook het ministerie van Informatie moest eraan geloven.

De activisten zelf zeggen de aanvallen uit te voeren om te zorgen dat het internet in landen als Egypte beschikbaar blijft. Deskundige wijzen erop dat de acties mogelijk het tegenovergestelde effect hebben.

Jemen

Vrijdag richtte Anonymous de pijlen ook op Jemen. De website van president Ali Abdullah Saleh was vrijdagmiddag onbereikbaar. Donderdag gingen in Jemen al tienduizenden betogers de straat op.

Anonymous kondigde de aanvallen al op Twitter aan en sprak zich de afgelopen dagen lovend uit over de protesten in Egypte.

Wikileaks

De groep werd bekend door de aanvallen die het uitvoerde nadat een aantal bedrijven klokkenluidersorganisatie Wikileaks probeerden tegen te werken.

Visa en Mastercard weigerden donaties door te geven en werden door Anonymous offline gehaald. Hetzelfde gold voor Politie.nl en Om.nl na de arrestatie van een Nederlandse jongen in verband met eerdere aanvallen.

Ook in Tunesië waar ook protesten zijn geweest tegen de regering, viel Anonymous websites van de overheid aan.