AMSTERDAM – Apple ervaart meer druk om een toekomstige opvolger van Steve Jobs aan te wijzen. Na een voorstel van een grootaandeelhouder, bemoeit ook een adviesbureau zich met de zaak.

Begin januari pleitte een pensioenfonds, een grootaandeelhouder van Apple, voor een transparant opvolgingsbeleid. Apple liet weten daar niets in te zien.

Apple denkt dat het aanwijzen van een toekomstige opvolger van de huidige CEO Steve Jobs slecht is voor de concurrentiepositie. Medio januari werd bekend dat Jobs met ziekteverlof is en sindsdien is hij niet meer gezien. Wanneer hij terugkomt, is niet bekend.

Invloed

Een bedrijf dat aandeelhouders adviseert, bemoeit zich nu met de zaak en stelt dat de aandeelhouders van het technologiebedrijf het voorstel van het pensioenfonds moeten steunen. Volgens Amerikaanse media kan de bemoeienis van het bedrijf van grote invloed zijn. Zo zouden veel aandeelhouders luisteren naar dergelijk advies.

Eind 2008 werd Jobs ook al ziek, hij moest uiteindelijk een nieuwe lever krijgen. Na de melding van zijn gezondheidsproblemen kelderde de aandelen van Apple en zwollen de geruchten over een opvolger aan.

Ditzelfde gebeurde medio januari. Tim Cook neemt Job’s taken voorlopig waar, maar Jobs blijft bij de belangrijkste beslissingen betrokken.