LEIDSCHENDAM - De centrale voorraad van vier miljard internetadressen is sinds donderdag op. De instantie die de internetadressen beheert, de Internet Assigned Numbers Authority, kan regionale instanties die adressen uitdelen aan de internetproviders, niet langer van nieuwe adressen voorzien.

Dit meldde de Nederlandse IPv6 TaskForce, die zich in opdracht van het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie bezighoudt met kennisuitwisseling over nieuwe internetprotocollen.

Stichting IPv6 Nederland maakte dinsdag al melding van hetzelfde nieuws.

De IP-adressen zijn unieke codes om apparaten op internet aan te sluiten. Nu de adressen volgens de huidige protocollen op zijn, kan dit op korte termijn problemen geven voor landen met een explosief groeiend aantal internetgebruikers.

Oplossing

De oplossing voor dit probleem, dat zich ook in andere landen gaat voordoen, is de ontwikkeling van een nieuw internet protocol versie 6 (IPv6) dat de huidige versie 4 vervangt. Hierdoor moeten biljoenen nieuwe adressen beschikbaar komen.

De vijf regionale instanties die internetadressen uitdelen, zijn nu aangewezen op hun werkvoorraad. De instantie in Europa kan volgens de taskforce nog tot het einde van het jaar vooruit.

Azië

In Azië worden echter meer adressen gebruikt; daar zullen de internetproviders waarschijnlijk eerder nul op het rekest krijgen. De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol. Ontwikkelaars van applicaties moeten hun oplossingen ook geschikt maken voor IPv6.

De meeste moderne computers en software beschikken al over IPv6. Veel gebruikt is dit nog niet omdat internetserviceproviders het nieuwe protocol nog niet ondersteunen.

Volgens Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force, moet er wel haast gemaakt worden. ''Ik raad organisaties aan om nu zo snel mogelijk IPv6 in te voeren.''