AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag bepaald dat er nader onderzoek moet plaatsvinden in de zaak tegen een 54-jarige computerprogrammeur uit Diemen, die wordt verdacht van het bedreigen van PVV-voorman Geert Wilders.

De verdachte is de beheerder van de 'anti-Wilders Hyve' op het sociale netwerk Hyves. De man stelt dat de bedreigingen aan het adres van Wilders geheel buiten hem om zijn gegaan en dat hij er geen weet van heeft gehad.

De bedreigende postings werden dan ook niet op zijn anti-Wilders Hyve geplaatst, maar op een pagina die via zijn Hyve bereikt kon worden door op een foto van Wilders (het logo van de anti-Wilders Hyve) te klikken. De man zegt dat hij dit niet geweten heeft.

Het Openbaar Ministerie hecht geen geloof aan dat verhaal en eiste twee weken geleden tachtig uur werkstraf.

Deskundigen

De rechtbank vindt dat de beweringen van de man nader onderzocht moeten worden en zal zich laten voorlichten door deskundigen. De advocate van de man, E. Karl, had op een dergelijk onderzoek aangedrongen.

De verdachte riep de anti-Wilders Hyve in 2006 in het leven. De bedreigingen dateren alweer van enige jaren terug, Wilders deed in 2008 aangifte. Justitie heeft een aantal bedreigers apart vervolgd.