AMSTERDAM – Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft Catherine Ashton, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van de EU, gevraagd onderzoek te doen naar de rol van Europese bedrijven bij het uitschakelen van het internet in Egypte.

Schaake wil dat de situatie onderzocht wordt nadat het Europese telecombedrijf Vodafone vorige week bekende onder druk van Egypte de diensten stop te hebben gezet.

Schaake vraagt zich af of Vodafone anders zou hebben gehandeld als het de steun van Europa had gehad. De Europarlementariër vindt dat in het buitenlandbeleid van de EU meer aandacht moet zijn voor het belang van vrije communicatie en toegang tot informatie, bijvoorbeeld via internet en mobiele telefonie.

Vijf dagen

Het internet in Egypte werd op 28 januari afgesloten, pas vijf dagen later waren de Egyptenaren weer online.

“Wereldwijd worden informatie- en communicatietechnologiebedrijven steeds meer onder druk gezet. Overheden dwingen hen te voldoen aan lokale wetgeving, zelfs als dit mensenrechten, veiligheid of bedrijfsbelangen schaadt. De Europese Unie kan dit belangrijke wapen van dergelijke regimes niet langer negeren”, aldus Schaake.