MAASTRICHT - Telecombedrijf Vodafone Nederland heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar dat liep tot 31 december een operationele omzet behaald van 472,7 miljoen euro.

Dat is 6,5 procent meer ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal klanten steeg met 2,8 procent naar ruim 4,9 miljoen.

De groei is mede te danken aan de sterke opkomst van de smartphone, meldde het concern donderdag.

Structureel verhoogd

Vodafoneklanten maakten over heel 2010 drie keer zoveel gebruik van internet op hun mobiele telefoon dan een jaar eerder. Ook het internationale mobiele dataverbruik verdubbelde.

Vodafone verwacht dat deze trend in 2011 doorzet en heeft de investeringen in het mobiele netwerk de afgelopen tijd dan ook structureel verhoogd.

'Zware gebruikers'

Volgens een woordvoerder zijn twee op de drie telefoons die verkocht worden smartphones. Mensen die voor het eerst een telefoon met internet kopen, zijn vaak van de een op de andere dag ''zware gebruikers'', meldde de woordvoerder.

Vodafone is na KPN het grootste mobiele telecommunicatiebedrijf van Nederland. Het bedrijf is onderdeel van de Vodafone Group, die wereldwijd ongeveer 343 miljoen klanten bedient.