AMSTERDAM - Een Nigeriaan is eind januari gearresteerd en in de gevangenis beland omdat hij op de sociale netwerksite Facebook een vloek had uitgesproken over gouverneur Sule Lamida van Jigawa, een deelstaat in het noorden van Nigeria.

Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De man, Moukhtar Ibrahim Aminu, zei in het Hausa, een Afrikaanse taal: "Moge Allah Sule Lamida en al zijn waardeloze vrienden vervloeken." Hierop werd de man opgepakt wegens het veroorzaken van 'overlast in het openbaar'.

Na zijn arrestatie werd Aminu enkele dagen vastgehouden, voordat hij voor de rechter moest verschijnen.

Belediging

Het vervloeken van een persoon in Nigeria kan volgens sommige Nigerianen iemand zijn leven lang schade toebrengen. Anderen zien een vervloeking als een belediging.

Nigerianen genieten volgens de wet vrijheid van meningsuiting. Politici en anderen kunnen niet zomaar eisen dat iemand wordt gearresteerd als diegene hen heeft beledigd of smadelijk over hen heeft geschreven.

Vrijheid van meningsuiting

Toch lijkt het erop dat Aminu op verzoek van de gouverneur of zijn medewerkers is gearresteerd. Dit doet vrezen voor de vrijheid van meningsuiting in aanloop naar de presidentsverkiezingen die in april plaatsvinden.

Geweldplegingen tegen journalisten of critici van de regering door de politie of ingehuurde bendeleden zijn in Nigeria aan de orde van de dag. Ook worden journalisten omgekocht door politici om de berichtgeving te beïnvloeden.