AMSTERDAM – Google Hotpot, een dienst die sociale en lokale aanbevelingen geeft aan gebruikers, is vanaf woensdag ook beschikbaar in het Nederland.

Dat heeft Google bekendgemaakt in een blog. Naast Nederland is de dienst ook in 38 andere landen en talen gelanceerd.

Met Hotpot wil Google mensen tips geven voor bepaalde plekken of bedrijven aan de hand van eigen beoordelingen en die van vrienden. Vanaf woensdag is de dienst niet alleen los te raadplegen maar zijn beoordelingen van bijvoorbeeld een restaurant ook zichtbaar in de ‘normale’ zoekresultaten.

Bruikbaar

“Als ik op vakantie ga, wil de leukste plekken bezoeken die er zijn. Het probleem is dat ik onbekend ben in de omgeving. Vroeger kon ik medewerkers van mijn hotel, of vrienden die er toevallig al geweest waren, vragen om advies. Feit is dat bruikbaar advies moeilijk te vinden is”, legt, Lior Ron, Product Manager bij Google, uit.

“Met Google Hotpot proberen we relevante lokale aanbevelingen, gebouwd op adviezen van vrienden en eigen aanbevelingen uit andere locaties, altijd en overal beschikbaar te maken."

Google Places

Deze adviezen worden overgenomen uit het al eerder gelanceerde Google Places, maar worden een stuk persoonlijker omdat Google gebruikers via de accounts laat beoordelen, registreren en delen.

Ook zijn de beoordelingen anders weergegeven dan bij Google Places het geval is. Gebruikers van Hotpot krijgen nu een simpele 'ster'-beoordeling te zien, maar daarnaast ook welke onderdelen van bijvoorbeeld een restaurant welke beoordeling hebben gekregen. Ook zijn foto's meegenomen in de presentatie van een beoordeling.

Gebruikers kunnen met Hotpot via de website, of via de Androidapplicatie, zelf plekken als restaurants, musea en andere bezienswaardigheden of centra beoordelen. Aan de hand van de kennis die Google heeft van deze plekken, via Google Places dus, zal Hotpot plekken op andere locaties adviseren die van soortgelijke strekking zijn.

Vrienden

Daarnaast kunnen gebruikers aanklikken wie zij als vriend willen toevoegen en vervolgens zullen de aanbevelingen van deze vrienden op bepaalde locaties ook meegenomen worden in het advies.