AMSTERDAM - Muziekdienst Kazaa, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en minister Van Boxtel (ict en grote stedenbeleid) zijn enkele genomineerden voor de Big Brother Awards. Ze maken deel uit van de lijst met genomineerden die meedingen naar de awards die worden uitgereikt aan degene die 'zijn best heeft gedaan om de privacy van burgers te schaden'.

In de categorie 'overheden' is de Amsterdamse politie genomineerd

Marketingbedrijf Abfab maakt kans op de awards voor het 'bedrijfsleven' wegens het massaal versturen van spam. Maar het bedrijf krijgt daarbij concurrentie van TNO wegens het ontwikkelen van de automatische agressie-detectorvideosoftware en Kazaa voor het meeleveren van zogenaamde spyware in de Kazaa peer-to-peer software.

De 'anti-privacyaward' in de categorie 'personen' gaat in ieder geval zeker naar een politicus. Genomineerd zijn onder andere minister Roger van Boxtel voor het promoten van een algemene identificatieplicht en biometrie technologie, staatssecretaris Monique de Vries voor het openbreken van een Europees compromis waardoor de bewaarplicht voor verkeersgegevens verzwaard gaat worden. En Kamerlid Joop Wijn voor het promoten van een vingerafdrukken databank voor alle inwoners van Nederland.

Privacyorganisatie Bits of Freedom reikt de awards op vrijdag 15 februari uit in de Balie in Amsterdam.

/NETBB-award