AMSTERDAM – Apple doet goede zaken op de markt van besturingssystemen. Zowel het marktaandeel van iOS, het mobiele systeem, als dat van Mac OS, het besturingssysteem voor de desktops en laptops van Apple, stijgt.

Dat blijkt uit gegevens van statistiekenverzamelaar Net Applications.

Over de maand januari kwam Mac OS uit op 5,25 procent van de markt waar iOS volgt op 2,05 procent. Dat lijken lage percentages, maar de markt wordt al jaren gedomineerd door Windows van Microsoft.

Windows

Het aandeel van alle Windows daalt echter al een tijd gestaag. Waar het besturingssysteem bijna een jaar geleden nog ruim 92 procent van de markt in handen had, moet het nu tevreden zijn met 89,7 procent.

iOS steeg in dezelfde periode van 0,5 procent van de markt naar 2,05 procent. Het mobiele besturingssysteem draait op iPhones, iPads en de iPod Touch.

Mac OS kampt de afgelopen maanden mede door de groeiende populariteit van iOS zo nu en dan met een afname van het marktaandeel, maar zag dat aandeel afgelopen maand met ruim 0,2 procentpunt toenemen.

Android

Het besturingssysteem Android van Google is in de cijfers niet meegenomen. Wel is te zien dat de categorie ‘overig’ in een jaar van 0,5 procent naar 1,25 procent gegroeid is.

Het lijkt een kwestie van tijd voor het totale marktaandeel van Android fors zal toenemen. De verkoop van smartphones met Android heeft in het vierde kwartaal van 2010 namelijk de verkoop van Symbiantoestellen ingehaald, zo bleek maandag.

Symbian is het besturingssysteem van Nokia waarmee de Finse telefoonmaker tijden wereldwijd marktleider was.