AMSTERDAM – De productie van honderden computermodellen loopt vertraging op door het defect in een chip van Intel.

De chipfabrikant heeft de fout inmiddels opgespoord en verholpen. Ook is een verbeterde versie van de chip in gebruikgenomen. Toch zal de productie pas in april weer op volle toeren draaien.

Welke computermodellen er precies uitgerust zijn met de defecte chip, die ervoor zorgt dat computerprestaties verminderen, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het gaat om laptops en desktops die zijn uitgerust met de nieuwste Core i5- Core i7-processors. Het gaat dan alleen om apparaten verkocht na 9 januari.

Consumenten

Intel bereid zich voor om apparaten om te wisselen of te repareren. Voor consumenten geldt dat een eventuele reparatie of ruil via de fabrikant van de laptop of desktop geregeld wordt. Eind februari moet de nieuwe versie van de chip aan consumenten geleverd worden.

Gisteren daalden de aandelen van Intel met ruim een procent nadat het bedrijf bekendmaakte naar verwachting zo’n 700 miljoen dollar uit te geven aan de reparatie en vervanging van de chips. De aandelen van concurrent AMD schoten met 5 procent omhoog.