AMSTERDAM - Netwerkbedrijf Nokia-Siemens claimt dat de batterijduur van smartphones dankzij een nieuw type netwerk maar liefst 30 procent omhoog kan. T-Mobile heeft de nieuwe techniek sinds deze week in Nederland in gebruik genomen.

Smartphones 'slurpen' dankzij applicaties van bijvoorbeeld Facebook en Twitter steeds meer dataverkeer op. Om de belasting van telecomnetwerken te verlagen heeft Nokia-Siemens een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor mobieltjes minder vaak om verbinding vragen.

Volgens een woordvoerster van T-Mobile heeft dit geen negatieve impact op de frequentie van de updates die een gebruiker normaliter ontvangt: "De manier waarop de verbinding wordt gehandhaafd is minder data-intensief, het toestel checkt alleen op een andere manier of er nieuws is."

Verbinding

De hoeveelheid dataverkeer, veroorzaakt door het frequent aan- en uitzetten van de verbinding door 'apps' ('signalling'), wordt door de nieuwe techniek volgens Nokia-Siemens met 30 procent gereduceerd. Daardoor zou ook de batterijduur met 30 procent verlengd worden. "Een significante verbetering", aldus de zegsvrouw.

Volgens T-Mobile zijn deze resultaten door een "onafhankelijk onderzoeksbureau" (Signals Research) bevestigd. De Duitse telecomaanbieder is in Nederland de eerste die de techniek (Cell_PCH) introduceert.

Of de batterijduur daadwerkelijk flink verbetert, moet binnen een half jaar blijken, als T-Mobile de resultaten in kaart heeft gebracht.