AMSTERDAM – Sociale netwerksite Facebook is geen 50 miljard dollar waard. Dat zeggen investeerders in een wereldwijde poll naar aanleiding van de schattingen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Persbureau Bloomberg heeft een Globall Poll gehouden onder duizend investeerders, handelaren en analisten. Bijna 70 procent van de ondervraagden denkt dat Facebook minder waard is dan de 50 miljard dollar waarop de sociale netwerksite momenteel gewaardeerd wordt.

Tien procent van de respondenten beoordeelt dat bedrag als een goede afspiegeling en vier procent denkt dat Facebook meer waard is.

Bubble

De ondervraagde marktvorsers blijken het niet eens te zijn met de mening van Goldman Sachs dat Facebook meer waard is dan webpioniers als Yahoo en eBay. Daarvoor zijn er te weinig financiële informatie en historische gegevens beschikbaar, aldus een investeerder.

De respondenten vrezen voor het begin van een gevaarlijke nieuwe bubble.

Geld ophalen

Facebook haalde deze maand 1,5 miljard dollar op via een beleggingsfonds van Goldman Sachs.

Klanten van de zakenbank van buiten de Verenigde Staten hebben via het fonds een bedrag van 1 miljard dollar geïnvesteerd in Facebook. Goldman Sachs stak samen met het Russische bedrijf Digital Sky Technologies 500 miljoen dollar in de netwerksite.

Woordvoerders van zowel Facebook als Goldman Sachs wilden niet ingaan op het bericht.