Philips begint breedbandproeftuin met partners

AMSTERDAM - Het Nederlandse elektronicaconcern Philips grijpt de feestmaand december aan om de prille samenwerking met diverse telecombedrijven inhoud te geven. Zo gaan het Britse telefoniebedrijf BT en Philips in het Verenigd Koninkrijk een combinatie verkopen van Philips-internetradio's en snel breedbandinternet van BT.

De gezamenlijke toetreding tot de breedbandmarkt geschiedt nu nog in een rustig tempo. Het breedbandpakket is te koop in enkele BT-filialen en via internet. "We willen zien hoe consumenten het product en de dienstverlening ontvangen en kijken hoe de samenwerking verloopt", verklaarde een Philips-woordvoerder de "zachte lancering" maandag.

Om het gebruik van snel breedbandinternet wereldwijd te stimuleren, heeft Philips dit jaar overeenkomsten gesloten met diverse telecombedrijven. Naast BT zijn dat KPN, Belgacom, France Télécom, T-com, Telefónica en Telecom Italia. Ook de klanten van deze ondernemingen krijgen nog dit jaar een gezamenlijk aanbod.

Hoewel er geen ruchtbaarheid aan is gegeven, kunnen klanten bij KPN voor 499 euro in het bezit komen van de Streamium MC-i250, de internetradio van Philips, plus de bijhorende apparatuur en verbindingen. De geavanceerde radio biedt toegang tot muziekbestanden op internet.

Door de draadloze WiFi-techniek is de gebruiker niet langer gebonden aan zijn computer, maar kan hij overal in huis naar muziek luisteren. Daarbij kan de consument ook draadloos internetten en e-mailen. De toegang tot snel internet komt tot stand via een ADSL-verbinding van KPN's internetdochter Planet Internet. Het blijft overigens ook mogelijk 'gewone' FM- en AM-radio en cd's te beluisteren.

Volgens Philips en KPN is muziek een van de belangrijkste drijvers van internetgebruik. "Gezamenlijk boren we een nieuwe markt aan waarbij we leuke, logische en relevante diensten bedenken, die breedbandgebruik stimuleren", verklaarde een KPN-zegsman het belang van de samenwerking met Philips. "Op de internetradio kun je MP3-muziekbestanden van je eigen pc afspelen en overal in huis beluisteren." Het is de bedoeling dat er in 2004 meer gezamenlijke breedbandproducten en -diensten volgen.

Tip de redactie