DEN HAAG - De politie heeft in Den Haag bijna zestig mensen aangehouden in verband met bankfraude via internet. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.

Het gaat onder andere om enkele tientallen vooral jonge vrouwen die hun pinpas en bankrekening hebben laten gebruiken door een bende die de fraude pleegde.

De politie kwam de fraude vorig jaar op het spoor na de aangifte van vier gedupeerden die bij elkaar 170.000 euro verloren.

Drie van de gedupeerden waren in zogenoemde phishing mails getrapt en hadden gegevens over hun rekening via internet aan derden verstrekt. Bij de vierde waren de bankgegevens ontvreemd bij een inbraak.

Spil

Spil in de bende is vermoedelijk iemand in Nederland die voor een internationaal opererende bende werkt. Deze persoon en de bende zijn nog niet opgespoord.

In het onderzoek na de vier aangiften ontdekte de politie een verband doordat het gestolen geld steeds terechtkwam op de rekeningen van jonge vrouwen met een bepaalde achtergrond. In de verhoren van de dames bleek dat enkele voor een beloofde beloning hun pas en rekening hadden afgestaan. Anderen hadden hun pas verloren of uitgeleend.

Ronselaars

Via de verhoren van de vrouwen kwam de politie op het spoor van ronselaars die weer werkten voor de zogenoemde ''mannen''. Deze zorgden dat ronselaars aan pasjes kamen en leverden die in bij de spil in Nederland. Deze stortte het gestolen geld op de rekeningen van de dames en haalde dat er via de rekening van de vrouwen en hun pasjes razendsnel weer af.

De politie, die spreekt van een complexe zaak, hield 37 jonge vrouwen, zestien ronselaars en zes zogenoemde 'mannen' aan.