LONDEN - De Britse politie heeft donderdag vijf mannen opgepakt die verdacht worden van cyberaanvallen tegen bedrijven die klokkenluiderssite WikiLeaks zouden hebben tegengewerkt. Dat meldde de politie in een verklaring.

De vijf behoren tot de actiegroep Anonymous. Die hackersbeweging heeft vorige maand onder meer de websites van de creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard platgelegd. Dat gebeurde nadat Visa en MasterCard geen geld meer wilden overmaken naar WikiLeaks.

De opgepakte mannen zijn drie tieners en twee twintigers uit plaatsen in het zuiden van Engeland. Ze kunnen voor hun vergrijp worden veroordeeld tot maximaal 10 jaar celstraf en een geldboete van 6000 euro.

Nederland

De Britse politie werkt in het onderzoek naar de aanvallen van Anonymous samen met andere Europese en Amerikaanse collega's. Vorige maand werden in Nederland twee tieners opgepakt in verband met de zaak.

WikiLeaks onthulde de afgelopen tijd grote hoeveelheden geheime diplomatieke informatie van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering doet er alles aan WikiLeaks aan te pakken.

De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, werd in december opgepakt in Groot-Brittannië. Hij werd later op borgtocht vrijgelaten.