HOOFDDORP - De stichting Brein heeft afgelopen week in samenwerking met de Motion Picture Association of America (MPAA) twaalf illegale websites in de Verenigde Staten ontoegankelijk gemaakt.

Dit maakte Brein, die opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie, donderdag bekend.

Eind vorig jaar haalde Brein via de hosting providers al 29 sites in de VS neer. Toen ging het om websites die links naar 'streams' publiceerden. Afgelopen week ging het om bittorrentsites die structureel links naar inbreukmakende bestanden plaatsten.

Overzicht

Eerder deze maand haalde Brein naar aanleiding van informatie van de MPAA 39 sites in Nederland uit de lucht. Die plaatsten eveneens links naar filmstreams.

Vorig jaar zijn op sommatie van Brein in totaal 665 sites en servers ontoegankelijk gemaakt. Behalve in Nederland en de VS ging het om sites in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Luxemburg, Denemarken, Canada, Litouwen, Hongarije, Oekraïne, Israël en Maleisië.

'Niet groot groeien'

''Er komen wel nieuwe sites bij, maar wij halen die steeds sneller neer zodat ze niet groot kunnen groeien", aldus Breindirecteur Tim Kuik. ''Ons doel is de bereikbaarheid van illegale sites te belemmeren zodat internetters liever legale platforms gaan gebruiken."