HELSINKI - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia waarschuwt voor een zwak begin van het jaar, nadat de winst in het vierde kwartaal voor de derde keer op rij was gedaald. Het concern blijft last houden van hevige concurrentie op de markt van smartphones.

De winstmarge bij de telefoondivisie neemt volgens Nokia in het eerste kwartaal af tot 7 à 10 procent. Dat is minder dan verwacht; analisten rekenden gemiddeld op meer dan 10 procent.

Nokia zag zijn aandeel op de markt voor smartphones afnemen van 38 procent in het derde kwartaal tot 31 procent in het vierde kwartaal. Ook op de markt van 'gewone' mobieltjes in de opkomende landen, waar Nokia ooit domineerde met goedkope telefoons, verliezen de Finnen steeds meer terrein aan nieuwe Chinese concurrenten.

De winst per aandeel in het vierde kwartaal daalde met 12 procent tot 0,22 euro, in lijn met de verwachtingen. De omzet klom over de afgelopen periode met 6 procent tot 12,7 miljard euro.

2006

De markt voor mobieltjes liet het afgelopen jaar een sterk herstel zien, vooral door de enorme vraag naar populaire smartphones als de iPhone 4 van Apple en de Galaxy S van Samsung. Nokia is echter sinds de introductie van de N95 in 2006 niet meer met een dergelijk succesnummer op de proppen gekomen.

Beleggers reageerden donderdag negatief op het nieuws; Nokia dook meer dan 6 procent omlaag op de effectenbeurs van Helsinki. ''De markt is het meest opgeschrikt door het rappe verlies van marktaandeel'', zei een handelaar.