AMSTERDAM – Google heeft besloten te helpen bij de bestrijding van piraterij op internet. De zoekgigant zal geen suggesties meer geven voor zoektermen als bittorrent, torrent, rapidshare, megaupload of utorrent.

Door middel van de techniek van Google Instant krijgen gebruikers van Google automatisch een zoeksuggestie wanneer zij slechts een deel van het woord hebben ingetikt.

Zo leidt ‘boo’ bijvoorbeeld tot boom. De resultaten van de zoekopdracht boom verschijnen al wanneer de gebruikers slechts het begin van het woord ingetoetst heeft. Het woord afmaken is niet nodig.

Na de invoering van Google Instant was het ook zo dat het intikken van ‘bitt’ zorgde voor resultaten van de zoekopdracht bittorrent.

Illegaal

Omdat de resultaten van bovengenoemde zoektermen veelal leiden naar websites met illegale content heeft Google besloten voortaan te wachten tot de gebruikers het hele woord hebben ingetoetst voordat de resultaten getoond worden. Het intoetsen van ‘bitt’ zorgt nu voor een witte pagina.

Wanneer het hele woord is ingetikt verschijnen wel de bijpassende resultaten, maar de zoekmachine wijst mensen niet meer van tevoren op deze websites. Voor woorden niet gerelateerd aan piraterij werkt de suggestiefunctie wel nog steeds.

Druk

De maatregel werd door Google genomen nadat de muziek- en filmindustrie druk uitoefende op Google. Ze beschuldigden de zoekgigant er onder meer van deels verantwoordelijk te zijn voor piraterij op internet.