AMSTERDAM - Het VU medisch centrum (VUmc) heeft een online begeleidingsprogramma ontwikkeld, dat mensen met diabetes die last hebben van depressieve klachten blijkt te helpen.

Het VUmc ontwikkelde het programma Diabetergestemd.nl samen met het Trimbos Instituut. In de cursus is aandacht voor diabetes en hoe die de stemming kan beïnvloeden. Er is ook aandacht voor het omgekeerde: hoe depressie de diabeteszelfzorg kan beïnvloeden.

Uit onderzoek blijkt dat de cursus effectief is in het verlagen van depressieve klachten. De resultaten van dit onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care.

In Nederland is één op de tien mensen met diabetes depressief. Dat is twee keer zo veel als bij mensen zonder diabetes. Behandeling van depressie via het internet is al eerder effectief gebleken.

Groot voordeel is dat mensen vanuit hun vertrouwde omgeving, meer anoniem en op een zelf gekozen moment hun behandeling kunnen volgen. Daarnaast bespaart het tijd en kosten.