DAVOS - De activiteiten van de klokkenluiderssite WikiLeaks zijn illegaal, maar kunnen een positief en gezond effect hebben op de internationale diplomatie.

Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev woensdag gezegd tijdens het World Economic Forum in de Zwitserse stad Davos.

Zwaaiend met zijn iPad sprak de Russische president, die bekendstaat als een groot liefhebber van gadgets, lovende woorden over de invloed van moderne communicatiemiddelen op de internationale betrekkingen.

Die hebben mensen op een dusdanige manier met elkaar verbonden dat volgens hem geen echt serieuze bedreiging meer onder de pet kan worden gehouden.

Schadelijk

WiikiLeaks begon in november met het publiceren van ongeveer 250.000 uitgelekte documenten van Amerikaanse diplomatieke posten.

Sommige onthullingen waren ronduit schadelijk voor het imago bij het publiek van de Verenigde Staten. Washington beschouwt degenen die achter de klokkenluiderssite zitten, dan ook als criminelen.

Rusland

Medvedev liet weten niet geschokt te zijn door de onthullingen tot dusver die betrekking hadden op Rusland. ''Er zat voor mij niets nieuws bij'', zei hij.

Onlangs bleek dat Amerikaanse diplomaten de Russische energiegigant Gazprom beschouwen als een corrupt en bureaucratisch gedrocht. ''Misschien maken sommigen zich daar druk om maar wij niet. Wij zijn grote jongens'', aldus Medvedev.