DEN HAAG – Het CDA wil opheldering over de subsidie voor een vergelijkingssite voor kinderopvanginstellingen.

Dat laat Kamerlid Eddy van Hijum weten aan NU.nl. Hij heeft vragen gesteld aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

De site, kinderopvangkaart.nl, is een initiatief van de  Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (Boink) en krijgt hiervoor subsidie van de Rijksoverheid.

Er is een overzicht te zien van kinderopvanginstellingen en instellingen voor buitenschoolse opvang. Het idee was dat ouders instellingen konden vergelijken op prijs, kwaliteit en andere relevante gegevens als openingstijden en opvangtijden.

Onbruikbaar

In de praktijk blijken echter veel gegevens niet ingevuld en dus ook  niet beschikbaar voor vergelijking. Van Hijum die zich afvraagt hoeveel subsidie in het project is gestoken en of de minister dit gaat terugvorderen.

"Ik begrijp dat het idee achter de site, omdat het de positie van ouders versterkt. Maar na zoveel jaar mag je er toch meer van verwachten."

Project

Het Kamerlid was vooral verbolgen omdat het project naar zijn idee al sinds 2006 liep. Voorzitter van Bionk Gjallt Jellesma noemt deze uitspraak pertinent onwaar. "Ik heb Van Hijum hier ook over aangesproken en vertelt dat hij er naast zit", aldus Jellesma. "Hij heeft tegenover mij verklaart dat hij zijn vragen aan de kamer zal aanpassen."

"We zijn pas in augustus 2009 begonnen met dit project en dan zijn de resultaten die we tot nu toe hebben behaald zo slecht nog niet. Ik snap de kritiek van de heer Van Hijum wel, maar dat de website nog niet optimaal kan renderen heeft ook te maken met het feit dat het invullen van de gegevens op vrijwillige basis gebeurt. We hebben de ondernemers met behulp van onder andere een telefoonteam wel zes keer persoonlijk benaderd. We zijn er dus wel degelijk mee bezig."

Van Hijum wil van Kamp weten hoe lang het nog gaat duren voordat de site, die sinds medio 2010 in de lucht is, compleet zal zijn. Ook wil hij waarborgen krijgen dat de informatie actueel en correct is.

Potentie

Jellesma baalt er zelf ook van dat de website nog niet zijn waarde heeft kunnen aantonen, maar gelooft nog wel in de potentie van kinderopvangkaart.nl.

"Het is aan de politiek om vast te stellen of het te langzaam gaat", aldus de voorzitter van Boink. "Ik sta er nog steeds achter om de gegevens in te laten vullen op vrijwillige basis. Ik hoop ook dat ouders vragen gaan stellen aan hun eigen kinderdagverblijf waarom ze nog niet op de site te vinden zijn. Ik denk dat het allemaal wel goed gaat komen en zal dat ook aan de Kamer uitleggen mocht dat nodig zijn."