AMSTERDAM - Google is niet tevreden met het aantal aankopen dat gedaan wordt in Android Market. De zoekgigant introduceert daarom een aantal aanpassingen die 2011 tot een succesjaar moeten maken.

Dat blijkt uit uitspraken van Eric Chu, verantwoordelijk voor Android, tegenover ontwikkelaars tijdens een conferentie.

Chu laat weten ‘niet tevreden’ te zijn met het aantal downloads van betaalde applicaties. De topman onthulde daarom een aantal maatregelen om meer te verdienen aan Android Market.

Zo moet er een zogeheten ‘in-app betalingssysteem’ komen waarmee gebruikers binnen een applicatie een aankoop kunnen doen. Apple introduceerde een dergelijk systeem een jaar geleden al.

Betalen via provider

Daarnaast verzekerde Chu de ontwikkelaars een uitbreiding van het betalen via de telefoonrekening. Klanten van de Amerikaanse provider AT&T kunnen al apps kopen en het bedrag laten afschrijven via hun telefoonrekening. Het komende jaar moet deze manier van in rekening brengen wereldwijd geïntroduceerd worden.

Minder concreet zijn de plannen rondom de infrastructuur van Android Market. Chu wil beter gaan controleren op applicaties die niet voldoen aan de algemene voorwaarden en hij wil bovendien dat gebruikers gemakkelijker vinden waar ze naar op zoek zijn. Hoe dit gerealiseerd moet worden, bleef onduidelijk.

Sociaal

Als laatste werd duidelijk dat Google zich ook binnen Android Market wil gaan richten op het sociale aspect van het internet.

Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van ‘Android address book’ waarmee contacten van meerdere bronnen door gebruikers kunnen worden geraadpleegd binnen een applicatie. Eerder werd al bekend dat Google zich in het algemeen meer wil richten op de sociale digitale wereld.

15,1 miljard dollar

Het gaat overigens niet slecht met applicaties voor het besturingssysteem Android. Woensdag werd bekend dat Google op het gebied van zowel smartphones als tablets inloopt op Apple als gekeken wordt naar de populariteit van besturingssystemen onder ontwikkelaars.

Toch is het logisch dat Google zich zo inspant voor de ontwikkeling van (goede) applicaties: de verwachting is dit jaar wereldwijd 15,1 miljard dollar wordt verdiend aan applicatiewinkels zoals Android Market.