AMSTERDAM – Het benodigde programma om de OV-chipkaart te hacken en het saldo onbeperkt en zonder kosten te verhogen is uitgelekt op internet.

Dat schrijft Webwereld woensdag.

Dinsdag bleek dat een eenvoudig computerprogramma voor het veelgebruikte besturingssysteem Windows, het mogelijk maakt om zwart te rijden op de ov-chipkaart. Met de techniek is het mogelijk om andere informatie op de kaart te schrijven en het saldo te verhogen.

Het programma is nu uitgelekt via onder meer downloadsite The Pirate Bay. Er zijn twee verschillende softwarepaketten beschikbaar. Het betreft volgens Webwereld een vroege, uitgeklede versie van het programma, maar de functionaliteiten zijn hetzelfde.

Nieuwe manier

Woensdag werd bovendien bekend dat er nog een andere manier is om illegaal te reizen met de OV-chipkaart. Met een ander programma is het mogelijk via de computer een station, datum en tijdstip in te vullen en zo in te checken zonder dit fysiek op een station te doen. Het verschil is dat er dan geen (nep)saldo op de kaart hoeft te staan.

Het programma om in te checken is vooralsnog niet uitgelekt.

Strafbaar

Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, wijst erop dat het hacken van de OV-chipkaart voor iedereen strafbaar is. TLS heeft inmiddels aangifte gedaan van fraude bij het Openbaar Ministerie. Enkele journalisten en ook een medewerker van de SP reisden wekenlang met gekraakte kaarten.