AMSTERDAM – De samenwerking tussen Microsoft en Yahoo heeft niet het beoogde resultaat gehad voor laatstgenoemde. Yahoo waarschuwt voor tegenvallende cijfers in het eerste kwartaal van 2011 nu verkeer blijft wegstromen naar Google en Facebook.

Dat schrijven Amerikaanse media op basis van cijfers van Yahoo en uitspraken van CEO Carol Bartz.

In 2009 besloten Yahoo en Microsoft samen te gaan werken om concurrentie te kunnen bieden aan onder meer Google. De samenwerking betreft internetzoektechnologie en advertentieverkoop.

De deal heeft echter nog niet gebracht waarop de bedrijven gehoopt hadden. Yahoo heeft bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2010 gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal van 2011.

Pageviews en banen

Voor het derde achtereenvolgende kwartaal is het aantal pageviews van Yahoo gedaald. Daarnaast zijn er in de afgelopen twee maanden ruim zevenhonderd werknemers ontslagen. Afgelopen dinsdag moesten er nog tot 150 mensen weg, dat komt neer op 1 procent van het totale arbeidersbestand van het bedrijf.

Yahoo wil wel benadrukken dat de samenwerking naar verwachting later dit jaar zal resulteren in meer inkomsten per zoekopdracht. Analisten twijfelen echter aan de nieuwe belofte van Yahoo.

“Er is geen reden te geloven dat wat nu niet gelukt is op wonderbaarlijke wijze halverwege dit jaar wel gaat lukken”, aldus Ben Schachter, analist bij Macquarie Research, tegenover Reuters.