DEN HAAG - Het Museum voor Communicatie in Den Haag heeft alle Nederlandse postzegels online gezet. Het museum lanceert woensdagmiddag om 16.00 uur de website www.postzegelontwerpen.nl.

Op de site staat een beschrijving van ruim tienduizend postzegels, ontwerpen en drukproeven, aldus een woordvoerster dinsdag.

Het is voor het eerst dat de volledige Nederlandse postzegelcollectie op internet te bekijken is. In de postzegelarchieven van het Haagse museum liggen tienduizenden postzegels en ontwerpen.

Na het verkrijgen van een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkten conservatoren van het museum twee jaar aan de digitalisering en beschrijving van de postzegels en hun originele schetsen.

Tijdlijn

Op de website zijn de postzegels terug te vinden via een tijdlijn, te beginnen met de eerste zegel, die in 1852 werd gedrukt. Daarop prijkte het portret van koning Willem III.

Ook zijn de postzegels gerangschikt per thema, zoals sport, het koningshuis en oorlog. Verder kunnen mensen zoeken op onder meer plaats, ontwerper, kleur en techniek.

Het Museum voor Communicatie bezit alle 2657 postzegels die tot op heden in Nederland en de overzeese gebiedsdelen zijn uitgegeven. Twee conservatoren beheren de verzameling.