AMSTERDAM – ING eist dat Apple een applicatie uit de App Store verwijdert. De applicatie, ontwikkeld door een derde, geeft klanten van de bank toegang tot hun rekening.

ING stelt tegenover Webwereld dat de applicatie inbreuk maakt op het merkenrecht.

“We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de applicatie wordt gebruikt voor phishing, maar het zou heel goed kunnen. Het doet natuurlijk precies wat phishing-mails ook doen”, aldus een woordvoerder.

Via phishing-mails doen internetcriminelen zich voor als een bank om zo inloggegevens te achterhalen. Leen van Dalen, de persoon achter de neppe ING-app zweert de gegevens niet door te sturen.

'ING-app langzaam'

Hij heeft zijn applicatie naar eigen zeggen ontwikkeld omdat de app van ING te langzaam is. “Blauwe Leenw toont het saldo en de laatste tien transacties van een ING-rekening. Inloggen kan met de gebruikersnaam en het wachtwoord van mijn.ing.nl”, zo is te lezen in de beschrijving van de applicatie Blauwe Leenw.

“We hebben meteen aan Apple gevraagd de applicatie te verwijderen”, aldus de woordvoerder van ING. “Hij vraagt klanten naar gebruikersnaam en wachtwoord en dat is dus precies wat we niet willen.”

Veiligheidsbeleid

ING laat weten dat de applicatie in strijd is met de algemene voorwaarden en het veiligheidsbeleid van de bank. Ook de naam zou bewust verwarrend zijn: “Er staat natuurlijk gewoon de Blauwe Leeuw.”