AMSTERDAM - De beste online video van 2010 is een filmpje waarin de drummer van een Amerikaans bandje volkomen uit zijn dak gaat en de meest ingewikkelde trucs met z'n drumsticks uithaalt.

Dat bepaalde het publiek van de Web Video Awards 2010 maandagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam door het geven van het luidste applaus. Het filmpje won de YouTube Publieksprijs.

Tijdens de Web Video Awards werden in zes categorieën prijzen uitgereikt, onder andere voor filmpjes met dieren, stunts en de mooiste video. Niet de maker, maar de inzender van het filmpje mocht de prijs in ontvangst nemen.

Beste online video van 2010:

Prijzengala

De wedstrijd was georganiseerd door Upload Cinema, een organisatie die door het hele land filmpjes van het web op een groot scherm presenteert. Volgens de organisatie is het wereldwijd voor het eerst dat er een prijzengala is rondom web video's.

Film- en internetdeskundigen maken deel uit van de redactie van Upload Cinema. Zij vormden de jury, aangevuld door Ed Robinson, de directeur van The Viral Factory.

Dit Brits-Amerikaanse reclamebureau is gespecialiseerd in het maken en uploaden van virals, filmpjes die zo populair worden dat ze zich als een virus verspreiden.

Beste video met dieren:

Stomste video van 2010: