AMSTERDAM - Van de drie politieke leiders die het kabinet vormen of gedogen, is premier Mark Rutte (VVD) het populairst op de sociale media. Gedoogpartner Geert Wilders (PVV) domineert de online discussies.

Dat blijkt uit een 'sentimentanalyse' door onderzoeksbureau Buzzcapture van ruim anderhalf miljoen online politieke uitingen gedurende de eerste honderd dagen van het kabinet.

Van deze uitingen op bijvoorbeeld Twitter, telegraaf.nl en nujij.nl hadden er ruim achthonderdduizend betrekking op de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV.

Meer dan de helft hiervan, ruim 450 duizend, ging weer over de PVV.

Torentje

Voordat Rutte zijn intrek nam in het Torentje was achttien procent van de berichten over de VVD'er positief. Na de eerste honderd dagen is dit percentage opgelopen tot 31 procent. Het aantal negatieve uitingen is teruggelopen van 32 naar tien procent.

Wilders volgt op een tweede plek; zijn populariteitsscore daalde met een procent van vijftien naar veertien.

Niettemin hebben de incidenten met fractieleden die een strafrechtelijk verleden bleken te hebben 'geen grote invloed' gehad op het sentiment ten opzichte van de gedoogpartner, stellen de onderzoekers. Het aantal negatieve uitingen daalde van 41 tot 34 procent.

Besproken

De PVV-leider wordt ook het meest besproken in de sociale media. Wilders, Rutte en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) kwamen in meer dan vijfhonderdduizend uitingen aan bod. In 66 procent van de gevallen werd Wilders besproken, gevolgd door Rutte met 26 procent en Verhagen was goed voor acht procent.

Over Verhagen, zelf een fervent twitteraar, is het sentiment het negatiefst, hoewel dit percentage afnam van 54 naar 39 procent. Het aantal positieve uitingen over hem steeg van zes naar zeven procent.