AMSTERDAM – Jonge kinderen tot vijf jaar kunnen eerder en vaker overweg met een computerspel dan dat ze kunnen fietsen.

Dat blijkt volgens onderzoekers uit een reeks onderzoeken onder 2200 moeders met kinderen van twee tot vijf jaar oud in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

De respondenten gaven aan dat 58 procent van de kinderen een simpel computerspel kan spelen, in de Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ligt dit percentage zelfs op 70 procent. Van de twee- en driejarigen kan 44 procent overweg met een computerspel terwijl 43 procent kan fietsen.

Daarnaast kan 19 procent van de kinderen tot vijf jaar omgaan met een applicatie op een smartphone terwijl ‘slechts’ 9 procent de eigen veters kan strikken.

Basisvaardigheden

Aan de hand van onder meer bovenstaande resultaten concluderen de onderzoekers dat kinderen beter met computers en andere technologieën om kunnen gaan dan dat ze de basisvaardigheden onder de knie krijgen.

Ook de vaardigheid zwemmen zonder hulpmiddelen (20 procent) moet het afleggen tegen omgaan met een webbrowser (25 procent).

Er is over het algemeen geen verschil tussen jongens en meisjes. Europese kinderen zijn als gekeken wordt naar de resultaten beter in de omgang met computers en mobiele telefoons dan hun Amerikaanse leeftijdsgenootjes.