AMSTERDAM - De VVD wil de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) laten onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door uitgevers te dwingen om abonnementen op publicaties voor de iPad via Apple te verkopen.

De liberale Kamerleden Afke Schaart en Joost Taverne dringen op zo'n onderzoek aan in kamervragen aan minister Maxime Verhagen van Economie, Landbouw en Innovatie. Ook willen ze dat Verhagen over de kwestie contact zoekt met Eurocommissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda.

Aanleiding voor de vragen is het bericht dat Apple strenger gaat toezien op zijn regels voor publiceren op tabletcomputer iPad. Uitgevers mogen de abonnementen op de iPad-edities van hun kranten of tijdschriften voortaan alleen nog aanbieden via Apples downloadwinkel de App Store. Tot nu toe gold die regel alleen voor losse nummers.

Van de los verkochte nummers incasseert Apple 30 procent van de verkoopprijs. Onduidelijk is nog of dat ook zal gelden voor de abonnementen.

NRC Handelsblad

In Nederland heeft onder meer NRC Handelsblad met de nieuwe regels te maken. Abonnees van de digitale editie van het dagblad krijgen de iPad-versie er automatisch bij. Volgens Apples nieuwe beleid mag dat echter niet meer.

"Door de registratie en betaling van de uitgevers over te nemen nestelt het bedrijf zich tussen de uitgever en de abonnee," klaagt chef internet Ernst-Jan Pfauth van de krant op zijn eigen website. "Apple neemt de relatie met de klant over en reduceert daarmee de uitgevers tot contentfabriekjes."

Innovatie

Dat vindt ook Taverne: “Op zijn minst wordt de schijn gewekt van machtsmisbruik. Het is hoogst onwenselijk dat Apple tussen de uitgever en de abonnee gaat zitten,” zegt hij. “Nog pikanter is het dat een Amerikaans bedrijf zich bemoeit met de afspraken tussen een Nederlandse uitgever en een abonnee ergens in het land.”

Schaart zegt zich ernstige zorgen te maken over "deze inbreuk op de werking van de vrije markt". Volgens het kamerlid is het beleid van Apple "dodelijk voor innovatie in Nederland". Ze pleit voor een Europese aanpak van de kwestie.

Uitgever digitaal Han-Menno Depeweg van NRC Handelsblad zegt in de krant nog met Apple te zoeken naar een oplossing. Eventueel zal hij de gewone digitale editie beter toegankelijk maken voor iPad-gebruikers.