Veel Nederlandse computers in botnet

DEN HAAG - Van alle computers en laptops in Nederland maakt zeker 5 tot 10 procent deel uit van een botnet, een netwerk van geïnfecteerde computers die gebruikt worden om op grote schaal spam te versturen.

Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De onderzoekers vonden tussen januari 2009 en juni 2010 1,1 miljoen IP-adressen, wat overeenkomt met tussen de 450.000 en 900.000 geïnfecteerde computers.

Ongeveer 60 procent van alle besmette computers had een internetaansluiting bij een van de drie grootste Nederlandse providers.

Spam

Computergebruikers merken het vaak niet als hun computer onderdeel wordt van een botnet. De netwerken zorgen voor het versturen van spam op grote schaal, maar worden ook steeds meer gebruikt voor identiteitsfraude en aanvallen op sites van bedrijven.

De onderzoekers stellen dat het werkelijke aantal besmette computers in Nederland waarschijnlijk hoger ligt. Dat heeft te maken met de onderzoeksmethoden.

Het aantal besmettingen per internetgebruiker in Nederland komt overeen met het gemiddelde van vergelijkbare landen. Wel nemen Nederlandse internetaanbieders maar met weinig van de besmette klanten (10 procent) in hun netwerk contact op.

Eigen achtertuin

Onderzoeker Michel van Eeten van de TU Delft concludeerde vorig jaar mei bij het eerste deel van zijn onderzoek al dat de meeste spam ''gewoon uit onze eigen achtertuin komt en dus niet van de dubieuze rotte appels waarvan we het altijd verwachtten''.

Volgens minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zijn botnets het Zwitserse zakmes van internetcriminelen. ''Er worden allerlei illegale activiteiten mee uitgevoerd en ze ondermijnen het vertrouwen van mensen in het internet. Dat is gevaarlijk want internet is dé bron van innovatie en een aanjager van nieuwe economische activiteiten'', aldus Verhagen.

Het ministerie streeft naar samenwerking tussen internetproviders, bedrijven en overheden om de verspreiding van botnets in te dammen en het internet beter te beveiligen.

Lees meer over:
Tip de redactie