AMSTERDAM - De Opta heeft woensdag een boete van 550.000 euro opgelegd aan een bedrijf dat consumenten opzadelde met dure sms'jes.

Volgens de telecomwaakhond maakte het bedrijf, SD&P, zich schuldig aan meerdere overtredingen van het spamverbod. Het gaat om de hoogste spamboete in Nederland ooit.

Slachtoffers ontvingen zonder toestemming sms'jes van 1,50 euro. Ook konden zij zich niet afmelden voor de dienst. In totaal gaat het volgens de Opta om 10,4 miljoen betaalde berichten.

Bij elkaar kostten die berichtjes de benadeelde consumenten 13,5 miljoen euro. Een onbekend deel daarvan is opgegaan aan de telecomproviders die de berichtjes afleveren, terwijl een ander deel in de kassa van SD&P is beland.

De Opta streeft er niet naar om het hele schadebedrag terug te vorderen, zegt een woordvoerster desgevraagd. "Dat houdt geen stand bij de rechter."

Klachten

Het bedrijf verleidde met de dienst Yamtalk mensen met bijvoorbeeld een gratis laptop tot een sms-abonnement. Op diverse internetfora werd veelvuldig geklaagd over het beleid van het Bredase sms-bedrijf.

De Opta ontving naar eigen zeggen 'een stroom klachten' op de website Spamklacht.nl

Bezwaren

De waakhond legde SD&P al in 2009 een dwangsom op, waarna het in april vorig jaar tot een boete van 550.000 kwam. De Opta mag de geldstraf nu pas bekend maken omdat eerst de bezwaren tegen de publicatie moesten worden afgehandeld.

Het bedrijf is in beroep gegaan tegen de boete en kan in afwachting daarvan gewoon doorgaan met zijn sms-praktijken. Op de website van het bedrijf staat dat er dit jaar wordt gestreefd naar een wereldwijd bereik van 800 miljoen gebruikers.

Onrecht

De onderneming noemt de boete in een verklaring 'evident onrechtmatig'. "Het management van SD&P Interactive is van mening dat de OPTA met haar boetebesluit de plank volkomen misslaat."

Volgens directeur Marcel Schuurmans is zijn bedrijf al 150.000 euro kwijt aan advocatenkosten. "We hebben geen consumenten gedupeerd en gaan door tot aan de hoogste rechter", aldus Schuurmans.

Code

Volgens hem negeert de Opta de regels van de Stichting sms-gedragscode. "In plaats van te kijken of de code aangepast kan worden pakken ze een partij en proberen die onderuit te halen, terwijl de rest van de markt zijn gang kan gaan."

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep tegen de Opta gepland staat.